Lukens Tuning Service logo
De hoofdzaak van dit technisch servicebedrijf is het aanpassen van motorfietsen voor gehandicapten. Tevens wordt van hieruit vaak het project Motor Mobiliteit voor Gehandicapten gecoördineerd.

MMvG Lukens Tuning Service Albert in actieBinnen het wereldwijd unieke team van Motor Mobiliteit voor Gehandicapten is de creativiteit van een technische duizendpoot als Albert Lukens een onmisbare factor. Hij moet de techniek naar de mens buigen en passend maatwerk leveren, om veilig en verantwoord motorrijden voor gehandicapten mogelijk te maken.

Albert verwierf veel van zijn kennis en ervaring in de motorsport. Als zijspancoureur, maar ook als tuner en adviseur van gerenommeerde coureurs en teams. De vele jaren die hij voor een aantal vooraanstaande motorzaken werkte, leverden tevens een schat aan expertise op motorgebied op. Niet denken in problemen maar in oplossingen.

MMvG Lukens Tuning Service eenhandsbediening linksHet technisch bruikbaar maken van motorfietsen voor mensen met functiestoornissen is een vrij nieuw fenomeen in motorland. Het begon met de Eénhandsbediening Rechts. Hiermee is het mogelijk met alleen de rechterhand, zowel de voorrem, als het gashandle, de duimkoppeling en de schakelaars te bedienen. Na goedkeuring door het CBR volgde de logische stap Eénhandsbediening Links, een spiegelbeelduitvoering van de vorige aanpassing. Vele varianten op dit thema volgden. Door deze technieken kunnen kandidaten met beperkingen aan één hand of arm vaak toch motorrijden. De bediening, zelfs met de linkerhand, blijkt in de praktijk vrij snel aan te leren.

Ook voor voet- en beenbeperkingen zijn er oplossingen. Het verplaatsen van de achterrem naar het stuur en het aanpassen van de voetsteunpositie zijn vaak toegepaste technieken. Schakelen kan eventueel ook vanaf het stuur met behulp van het Easy Shift-schakelsysteem. Dit is een elektromagnetisch systeem dat de voetfunctie bij het schakelen overneemt. Ook de aanpassingstechnieken die bij het zijspanrijden horen, heeft Lukens Tuning Service in huis.

MMvG Lukens Tuning Service Easy ShiftEr werd zelfs een rolstoeltoegankelijk zijspan ontwikkeld, waarbij de bestuurder zelf met de rolstoel aan boord van zijn zijspan kan rijden. Dan kan de transfer naar de bestuurdersplaats gemaakt worden en de motor op volledige handbediening worden bestuurd. Voor het achteruitrijden werd het Back-Up systeem ontwikkeld. Op deze wijze kunnen soms zelfs dwarslaesiepatiënten nog motorrijden.

Al bij de aanschaf van een motor kan het advies van de aanpasser erg belangrijk zijn. Niet elke motor is even geschikt om te worden aangepast voor het gebruik door een gehandicapte bestuurder. Hoogte, zitpositie en de uitvoering van de bedieningscomponenten zijn bepalend voor de geschiktheid. Daarom wordt ook hier vaak gebruik gemaakt van het meetsysteem Body-Check.

Het maken van de juiste keuze kan vooral prijstechnisch veel voordeel opleveren. Vooraf wordt altijd overlegd over de uitvoering en de te verwachten kosten.
Er wordt steeds geprobeerd de aanpassingen in de stijl van de motorfiets zelf te maken. Onzichtbaar kan niet altijd; in stijl meestal wel.

Belangrijk is ook dat de pasvorm perfect is en de bedieningselementen, ondanks de beperkingen van de bestuurder, goed te bedienen zijn. Het wordt dus altijd ambachtelijk maatwerk.

Als de motor aangepast is, moet er in een aantal gevallen een herkeuring door de RDW plaatsvinden. Lukens Tuning Service kan zowel de aanvraag als de keuringsbegeleiding voor de klant verzorgen.

www.lukenstuningservice.nl • www.easyshift.nl
Telefoon: 06-19326855

 

Albert